با فواید شیر بادام و طرز تهیه آن به روش خانگی آشنا شوید
شیر بادام یکی از خوشمزه ترین و متنوع ترین انواع شیرهای گیاهی است و یک جایگزین سالم برای شیر گاو یا گوسفند می باشد. همچنین، یکی از بهترین نوشیدنی ها برای افراد گیاهخوار می باشد. این شیر حاوی درصد بالایی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های لازم برای سلامت بدن نظیر کلسیم، ویتامین ب 2، ویتامین ای و ویتامین دی است و در تهیه انواع مختلف نوشیدنی ها و شیرینی ها، جایگزین ایده آل برای افراد مبتلا به آلرژی شیر گاو (عدم تحمل لاکتوز) می باشد. حال در این مقاله با فواید شیر بادام و طرز تهیه آن آشنا شوید.
طرز تهیه شیر بادام به روش خانگی
ترکیبات
- بادام خام یک فنجان
- آب 3 تا 4 فنجان
- وانیل یک قاشق چای خوری
- عسل، دارچین و خرما (به دلخواه)
روش تهیه
بادام ها را از شب تا صبح (بین 8 تا 12 ساعت) در آب خیس نمایید. سپس، آن را از آب خارج کرده و پوست آن را بکنید (به دلخواه). حال بادام ها را به همراه آب به خوبی میکس کرده و وانیل را به آن اضافه کنید. شما می توانید برای تهیه شیر بادام شیرین، مقداری عسل به آن اضافه کنید. همچنین، می توانید دارچین و مقداری خرما به آن افزوده و میل نمایید.
نکته: در صورتی که قبل از میکس کردن بادام ها، پوست آن را نکنید، بعد از مخلوط کردن آن را صاف نموده و سپس میل نمایید.
آشنایی با فواید شیر بادام
1- کاهش وزن
یکی از فواید شیر بادام، کمک به کاهش وزن است. این شیر خوشمزه سبب لاغری و حفظ تناسب اندام می شود، زیرا جز نوشیدنی های کم کالری است. این شیر بین 65 تا 85 درصد کالری کمتری نسبت به شیر گاو دارد. همچنین، دارای کربوهیدرات و فیبر مناسبی است که می تواند اشتها کاذب را از بین ببرد. بنابراین اگر شما می خواهید وزن کم کنید، می توانید روزانه در کنار فعالیت های بدنی، دو یا سه وعده شیر بادام را جایگزین محصولات لبنی و سایر شیرها کنید. لازم به ذکر است که کالاهای تجاری حاوی قند بالا و مواد افزودنی هستند که کالری بیشتر نسبت به شیرهای بادام خانگی دارند.
2- مفید برای بیماران دیابت
شیر بادام نسبت به سایر شیرها حاوی مقادیر کمتری قند می باشد. به همین علت این شیر یک نوشیدنی سالم و مقوی برای افراد مبتلا به دیابت می باشد. همچنین، فیبر موجود در آن به تنظیم قند خون کمک می کند. به بیماران دیابتی توصیه می شود، از شیر بادام خانگی استفاده نمایند و اگر چنانچه از محصولات تجاری مصرف می کنند، از مواد تشکیل دهنده و میزان قند موجود در آن اطمینان حاصل نمایید.
3- منبع غنی از ویتامین ای
شیر بادام یک منبع طبیعی از ویتامین ای است (اگر چه در بیشتر انواع تجاری شیر بادام این ویتامین افزوده می شود). یک فنجان از این شیر بین 20 تا 50 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین ای را تامین می کند. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که بدن را در برابر التهاب ها مصون نگاه داشته و به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و انواع سرطان ها کمک می کند. همچنین، ویتامین ای برای حفظ سلامت استخوان و چشم ضروری است و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهد و ممکن است باعث کند شدن روند رشد این بیماری شود.
– منبع عالی از کلسیم
شیر بادام حاوی مقادیر بالایی کلسیم است که برای داشتن استخوان های قوی و دندان ها ضروری است. علاوه بر این، کلسیم به آرام سازی عضلات، داشتن ضربان قلب طبیعی و حفظ عملکرد قلب، اعصاب و ماهیچه کمک می کند. یک فنجان شیر بادام حدود 30 درصد از نیاز روزانه کلسیم بدن را تامین کرده و همچنین خطر شکستگی و پوکی استخوان را کاهش می دهد.
5- سرشار از ویتامین دی
شیر بادام سرشار از ویتامین دی است، به طوری که یک فنجان از این شیر 25 درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین دی را فراهم می کند. البته، بهترین روش دریافت این ویتامین، قرار گرفتن درمعرض نور خورشید است. با این وجود گروهی از افراد نمی توانند به دلایل متعددی نیاز به این ویتامین را تامین کنند. به همین علت می توانند از مواد غذایی سرشار از ویتامین دی مصرف کنند. این ویتامین برای حفظ سلامت قلب، استخوان ها و سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری است.
6- مفید برای بیماران مبتلا به عدم تحمل لاکتوز (نارسایی لاکتاز)
یکی از مهمترین فواید شیر بادام، عدم وجود لاکتوز (قند موجود در شیر حیوانی) است. بعضی از افراد به علت فقدان آنزیم های لاکتاز برای هضم لاکتوز، با مصرف شیر گاو و سایر محصولات لبنی دچار مشکلاتی نظیر درد شکمی، گاز، ناراحتی معده و اسهال می شوند. از آنجایی که شیر بادام از گیاه مشتق شده و بدون لاکتوز است، می تواند جایگزین مناسب برای افرادی که از تحمل لاکتوز برخوردار نیستند، باشد.
7- حفظ سلامت کلیه
وجود مقادیر بالایی از مواد معدنی مانند کلسیم و پتاسیم ممکن است به کلیه ها آسیب برسانند. همچنین، انباشت این مواد معدنی سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و مشکلات استخوانی می شود. شیر بادام دارای مقدار محدودی از فسفر و پتاسیم است، در حالی که میزان این مواد معدنی در محصولات لبنی و محصولات سویا بسیار بالا می باشد. توصیه می شود افرادی که دارای بیماری های مزمن یا حاد کلیوی هستند، مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و پتاسیم را محدود کنند و شیر بادام را جایگزین سایر شیرها و محصولات لبنی نمایند.
عوارض مصرف شیر بادام
بادام جز مواد غذایی است که می تواند سبب بروز آلرژی شود. در مقایسه به حساسیت شیر گاو، که معمولا در سن بسیار زود هنگام درمان می شود، حساسیت به بادام در طول عمر ادامه می یابد. علائم آلرژی به شیر بادام عبارتند از: خارش، اگزما، التهاب، تهوع، درد شکم، اسهال، استفراغ و مشکلات تنفسی است. لذا، در صورت بروز هر یک از نشانه های ذکر شده، به پزشک مراجعه نمایید.