بسیاری از مردمان شهرهای سنتی کشورمان همچون شیراز، اصفهان، یزد و کاشان در فصول مختلف سال به جهت دارا بودن خواص درمانی و عطر و طعم دلپذیر از عرقیات مختلف استفاده میکنند و اغلب این نوع عرقیات گیاهی را برای شهرهای دیگر به سوغات میبرند. اما عرقیاتی که در فصل بهار بیشتر مورد مصرف قرار میگیرد کدام است و چه نفعی برای بدن دارد؟
دکتر سیدرضا رضاییدریاکناری، پزشک و متخصص طب سنتی ایران با اشاره به اینکه مزاج فصل بهار معتدل و کمی رو به گرمی است به جامجم میگوید: اعتدال فصل بهار در شهرهای جنوبی کشورمان همچون استان فارس از اول اسفندماه احساس میشود، اما در شهرهای شمالی و اردبیل که کمی سردسیرتر است از اواخر اردیبهشت و اوایل خردادماه این مزاج لمس میشود و براساس مزاج حاکم بر اقلیم این استانها باید نوع عرقیات مصرفی انتخاب شود. ضمن اینکه جنسیت و سن و سال افراد نیز در نوع و میزان مصرف عرقیات دخیل است. به عنوان مثال جنس مذکر نسبت به جنس مونث مزاج گرمتری دارد و افراد سالمند نسبت به افراد جوان سردمزاج ترند و باید براساس نوع مزاجشان نوع عرقیات مصرفی را انتخاب کنند. عرقیات سه طبع گرم سرد و معتدل دارند که در فصل بهار بهتر است از عرقیات با مزاج معتدل و کمی رو به سردی استفاده شود.
به گفته این متخصص طب سنتی عرقیات باید در تمام فصول سال برای خواص درمانی و آرامش بخشی استفاده شوند.
عرقیات سنتی بهتر است یا صنعتی؟
عرقیات گیاهی به دو روش سنتی و کارخانهای تهیه و عرضه میشود که به گفته دکتر رضایی عرقیات سنتی در مقایسه با انواع صنعتی آن خواص بیشتری دارد و کارآمدتر است. این متخصص میافزاید: در هنگام تهیه عرقیات سنتی، اسانس یا همان عصاره گیاه را که روغنی بوده و خواص درمانی قویتری دارد و گرانقیمت است از عرقیات جدا نمیکنند، اما در کارخانهها اسانس از عرق گیاه جدا شده و هر کدام به تنهایی و با قیمتهای مختلف عرضه میشود. البته به گفته دکتر رضایی امروزه نیز کارگاههای سنتی عرقگیری به وسایلی مجهز شدهاند که اسانس را از عرقیات جدا میکند.